גישור בנושא מיזוגים ופירוקים
מאת: ד"ר דוד סילורה
 
לפני שנים אחדות נחשפתי לבעיות המתעוררות בנושא של פירוק  חברות ושותפויות ולאחר מכן, גם בנושא של מיזוגים בין חברות ושותפויות.

היה זה לפני מספר שנים כאשר תביעה משפטית בין בני משפחה אחת נשלח אליי על ידי בית המשפט לגישור. בית המשפט סבר כי התיק מתאים להליך של גישור טרם משפט, כיוון שמדובר בבני משפחה.

נושא הפירוק היה חברת  מיני אוטובוסים שפעלה בשני אזורים בארץ, ובכל אזור בן משפחה אחד היה המנהל שלה. החברה עסקה בעיקר בהסעות של אנשים פרטיים, תלמידים, שלוח חבילות וכיו"ב.

הכול התחיל כאשר אחד משני בני המשפחה ביקש וקיבל הלוואה מהחברה לצורך אירוע משפחתי. ברם, כיוון שלא החזיר את הלוואה בזמן, בן המשפחה השני הרגיש שלא בנוח ופנה אליו מספר פעמים כדי שהנושא יוסדר.
לטענתו, לבן משפחתו יש מספיק כסף לקיים אירוע משפחתי וכל רעיון ההלוואה, היה, לנצל את קופת החברה הרווחית. בן משפחה זה, נטען, מתנהג "כאילו" הוא בעל הבית היחידי  ואינו מתחשב בשותף האחר.

אמנם, הוסיף בן המשפחה – הוא גדול ממני בכמה שנים. אבל – גדלנו יחד ואיני סבור שבגלל העובדה שהוא גדול ממני הוא גם יכול להיות המנהל שלי.
אציין, כי החברה הייתה רווחית מאד. מה שהשתבש הוא מערכת היחסים בין השותפים כתוצאה מההצלחה.
לא אאריך בדברים, אך אסביר כי בגישור שקיימנו היו הרבה אמוציות. הסכסוך השפיע על מערכת היחסים בתוך המשפחה. כל אחד מהשניים היה מוכן להפסיד את החברה רק כדי שהאחר לא יקבל אותה........
לגישור כל אחד מהשניים הגיע עם עורך דין ורואה חשבון משלו.......

אתם יכולים לתאר לעצמכם את  רוח הדברים, את האווירה, את הקשיים שנבעו בשל היות השניים בני משפחה אחת....
בגישור הצעתי לחלק את החברה לשתיים, על פי אזורי הפעילות בהם פעלו. רואי החשבון נתבקשו לעבוד יחד כדי לבדוק כספית כיצד לבצעו מבחינה חשבונאית, תוך לקיחה בחשבון של "החזר סכום ההלוואה" שבן המשפחה האחר לא וויתר עליה עד הרגע האחרון של פירוקה.

עורכי הדין נתבקשו לקבל את הנתונים ולהכין הסכם פירוק שייחתם בחדר הגישור ויקבל תוקף של פסק דין.
חודש אחרי – שניהם שגשגו, וגם היחסים ביניהם השתפרו. כל אחד היה עכשיו הבעלים של חברת הסעות שבה הוא מנהל ושולט בנהלים ובכספים.
הגישור הוא תהליך שבו המגשר מאפשר לצדדים בסכסוך לשנות ביניהם את האינטראקציה וליצור דינמיקה המאפשרת שיח ודיאלוג, ע"י מציאת האינטרסים המשותפים  שבין הצדדים ומתן מענה יצירתי לפיתרון הסכסוך.

בניגוד להליך משפטי שפסיקה גורמת לצדדים מסוכסכים להתרחק האחד מהשני, הרי הגישור המסתיים בהסכמה, מקרב. וזו הסיבה שאני טוען כי הגישור הוא הליך של מקרב לקרבה.

אם כתוצאה מעידן הקורונה אתם מוצאים עצמכם בקשיים בחברה או בשותפות, במערכת יחסים עם שותפים ומנהלים וגם עובדים – כדאי לקיים פגישת גישור כדי לא לגרום לרגשות של כל אחד, להסלים וכדי לא לגרום למעורבים לפתח ריחוק וכעסים.
המגשר המקצועי יוכל לסייע לכם בתהליך זה שיש בו הכול – גם בעייה אמיתית, גם רגשות,  גם היסטוריה משותפת, גם זיכרונות, גם חברות, גם חלומות ותקוות ההולכות ומתנפצות, לעיתים בניגוד לרצוננו.

המגשר, שהוא אובייקטיבי וניטרלי יושיט לכם יד בשעה קשה כזו...